המנהג
בתקופת טרום החתונה החתן והכלה נחשבים לזרים על כל המשתמע מבחינה הלכתית.
לפיכך יחד עם המשך הקשר בין החתן והכלה לקראת הקמת בית משותף בישראל, יש להיזהר ולנהוג בצניעות הראויה ביחס למפגשים, שיחות, התכתבויות ותמונות משותפות.
בייחוד יש להיזהר שלא להיכשל באיסור ייחוד ולשם כך ראוי לשנן את ההלכות הנצרכות בנושא זה.
דיני ייחוד המובאים בקצרה להלן נלקטו מתוך הספר "שמירת הטהרה" מאת הרב שמעון גדסי:
הלכות ייחוד
הגדרת האיסור
על החתן והכלה חלים דיני ייחוד ככל איש ואישה. ייחוד נחשב למצב בו גבר שוהה עם אישה לבד ובמקום שאין בו אנשים נוספים, אין זה משנה אם הם נמצאים במקום פתוח כמו שדה או במקום סגור כמו חדר. בשו"ע אבן העזר נאמר שזהו איסור גדול המביא לידי גילוי ערווה.
עם מי אסור להתייחד
לגבר אסור להתייחד עם כל אישה, בין אם היא פנויה, נשואה, גרושה או אלמנה וכן אסור להתייחד עם אישה גויה ואפילו ילדה מגיל שלוש. מכיוון שכך, לחתן אסור להתייחד עם כלתו היות שעוד לא נישאו.
לאישה אסור להתייחד עם כל גבר, בין אם הוא פנוי, נשוי, גרוש או אלמן וכן אסורה להתייחד עם גבר גוי. איסור ייחוד עם ילד מתחיל כשהילד מגיע לגיל תשע ומעלה. מכיוון שכך, אסור לכלה להתייחד עם החתן שלה היות שעוד לא נישאו.
כיצד אינו נחשב ייחוד
- כאשר גבר מתייחד עם כמה נשים: אדם שאינו עובד עם אותן נשים ואין עיסוקו היומיומי איתן, מותר לו להתייחד עם שלוש נשים ומעלה (מי שמתעסק ועובד עם אותן נשים אסור גם עם שלוש ומעלה מכיוון שבמקרה כזה גדול החשש שיבואו לידי חטא).
- בשעות היום (בשעות הערב נכון להימנע), מותר להתייחד רק עם שתי נשים, בתנאי שאלו נשים המוחזקות שאם יחטאו, לא יגוננו אחת על השניה וישמרו את סודן ולכן לא יבואו לחטוא. מכיוון שכך, מותר במקרים הבאים:
- ייחוד עם אישה וחמותה (האם של בעלה של אותה אישה).
- ייחוד עם אישה ובת בעלה שהיא אינה בתה (כגון מנישואין אחרים).
- ייחוד עם אישה וגיסתה (אחות של בעלה של אותה אישה, או אשתו של אח של בעלה, אבל לא אשתו של אח של אותה האישה).
- במקרה בו מתקיים ייחוד יחד עם אנשים אחרים המותרים לייחוד של אחד הצדדים, כגון אחות של אחד מהם, יש להתייעץ עם רב.
- אישה עם כמה גברים: מלכתחילה, על האישה להימנע מלהתייחד אפילו עם הרבה גברים ואפילו כולם כשרים. אך נפסק, שבשעות היום יכולה להתייחד עם 2 גברים ובלילה עם שלושה, בתנאי שהם כשרים.
- מותרים להתייחד כאשר יש פתח פתוח בחדר בו הם שוהים, או שהם נמצאים במקום בו אנשים יכולים להיכנס בצורה חופשית וללא רשות.
- מותר להתייחד כאשר יש שומר המונע מהמתייחדים לבוא לכדי איסור. כלומר, אדם נוסף השוהה איתם באותו מקום.
- מותר להתייחד בבית או חדר שהחלונות שלו פונים לרשות הרבים, ואפשר לראות את הנעשה בתוך הבית. או בבית שהדלתות שלו פתוחות לרשות הרבים ושיש בו תנועה של אנשים הנכנסים ויוצאים ממנו. כל זה בתנאי שזה בשעות היום ואכן יש שם תנועה של אנשים. וכן בתנאי שלא יעברו לחדר פנימי באותו בית, וכן שאינם יושבים במקום חשוך ומוסתר ע"י וילון וכדומה.
- מותר להתייחד בדירה שאנשים נוהגים להיכנס אליה בכל רגע נתון בלי לדפוק בדלת, אפשר להימצא בה בחדרים החיצוניים והגלויים.
- מותר להתייחד בדירה כאשר משאירים את הדלת מעט פתוחה והיא פונה למקום ציבורי כגון חדר מדרגות. אך אם הדלת פונה לחצר פרטית, זה נחשב לאיסור ייחוד גם אם הדלת פתוחה מעט.
- מותר להתייחד עם אישה, כשיש איתם ילד או ילדה מגיל שש עד גיל תשע, מכיוון שהילד נחשב לשומר. בשעת הדחק גם ילד או ילדה עד גיל שתים עשרה יכולים להיחשב לשומרים.
ייחוד במעלית
רצוי להימנע כשמתאפשר בקלות, אך מותר מעיקר הדין.
נסיעה ברכב
מותר לנסוע יחד ברכב, בתנאי שאפשר לעוברים ושבים מחוץ לרכב לראות את פנים הרכב. לכן ברכב שיש בו חלונות כהים יש איסור ייחוד.
נסיעה משותפת מותרת רק בזמן שיש תנועה של מכוניות נוספות או עוברים ושבים. לכן, בנסיעה בלילה בכביש שאין רכבים עוברים שם בתדירות של 3 דקות (ויש המחמירים שצריכה להיות תדירות של 45 שניות) אסורה הנסיעה.
בנסיעה בלילה ראוי שיהיה אור דולק בתוך הרכב וכן לשבת בשורה נפרדת (כגון שהוא נוהג והיא יושבת מאחור).